Excel ile Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri
Dr. Aşır ÖZBEK tarafından kaleme alınan ve SEÇKİN kitabevi tarafından Ekim 2017’de 336 sayfa olarak yayınlanan bu kitap haklı bir övgüyü hak ediyor. Karar verme konusunda ne kadar farklı bakış açılarının olduğundan söz etmek kitap sayesinde mümkün. Her insan hayatı boyunca onlarca belki yüzlerce farklı kararlar verir. Bu sadece bireyler için değil kurumlar için de geçerli. Hatta ticari hedeflerin doğru planlanması ve tutturulmasında belki de çok daha önemli.
Bu kitapta neler var? Karar verme hakkında bence her şey. Kitap karar teorisiyle başlıyor. Karar vermenin bir problem çözme süreci olduğundan söz ediyor. Karar verirken en mantıklı seçenekle hedefi on ikiden vurmayı sağlamada gerçek anlamda rehberlik sunuyor. Karar verme, insanın düşünce yapısı geliştikçe sürekli gelişen bir kavramdır.
Karar analizinin temel adımları; problemin ne olduğunun tanımlanması, tüm potansiyel seçeneklerin listelenmesi, sürecin kontrolü dışında olan tüm olası olayların tespit edilmesi, her seçeneğin her olayı için elde edeceği sonuçları gösteren karar tablosunun hazırlanması, karar verme modelinin seçilmesi ve modelin aktif uygulanması adımlarından oluşmaktadır. Hangi makale ya da blog yazılarını okumaya karar verdiyseniz bu yazıları önem sırasında göre analiz yapabilirsiniz. Sistem size dijital bir analitik yöntem sunuyor.
Excel ile Karar Formülleri
Herkes karar verir ama böyle karar verebilen birey, kuruluş fark etmez başarısız olma ihtimali yok gibi görünüyor. Başarısızlık göreceli bir kavram. Daha isabetli yaklaşımları tercih edebilme daha yerinde kelime olacak gibi. Geleceğin belirsiz olması karar verme süreçlerini bizim için zorlaştıran en önemli etkenler arasında. Kitapta anlatılan karar verme yöntemleri öyle psikolojik, hiyerarşik otomatik kişisel gelişim kitaplarından değil. Baya baya excel ile matematik profesörü olmasanız da hazır excel formülleri için biçilmiş kaftan. Öyle ki, kitaptaki excel ile karar verme formüllerini yazarken zaten düşünme yapınız ve karar mekanizmanız zaten kendi kapasitenizin birkaç level üstüne atlayacaktır.
Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, çünkü bir karar verdiniz ve artık her şey bu kararınız doğrultusunda şekillenecektir. Ortama bağlı olmakla birlikte zaten kitabın amacı belirsizlik ortamında, yani en kötü olasılıklar dahilinde bir karar verme metodu oluşturmak ve bu öylesine karmaşık matematiksel süreci excel ile avantaja dönüştürmektir. Eğer basımda hata varsa boşuna uğraşmayın formülü matematik dehası değilseniz düzeltemezsiniz. Ama matematiğe olan saygınızın artacağını garanti edebilirim.
Excel Karar Formüllerini Nerelerde Kullanabilirim?
Excel ile karar verme formüllerini uygulamak için en iyi yerler işyerleridir. Bu firmalardan satın alma, insan kaynaklarında işe alınacak personel için seçim kararından excel kullanılabilir. ISO belgelendirme firmalarından https://www.adlbelge.com/belgelendirme-firmalari fiyat tekliflerinin değerlendirmesi aşamasında excel çok kriterli seçimlerde kolaylık sağlayıcıdır.
Excel ve Word düzenlenebilir entegre yönetim sistemlerinin doküman, kayıt hazırlıklarında kullanılır. Denetim raporları, kontrol formaları excel ile tasarlanabilir. Excel kayıtlarının doğrulamaya (kalibrasyona) ihtiyacı olduğunu bilmek faydalı olacaktır. Excel form hazırlama hakkında https://medium.com/@mehmet1icme/microsoft-excel-vba-form-uygulamar%C4%B1-ac391ac5ad5a sitesine bakılabilir.
Yorum Yok